Ce spune BNR despre cum vor evolua preturile la locuinte in perioada urmatoare

Banca Națională a României precizează în ultimul raport asupra stabilității financiare că activitatea pieței imobiliare rezidențiale s-a dinamizat în 2021, evoluție reflectată de majorarea numărului de tranzacții(+37% în perioada aprilie 2021 – martie 2022, față de aceeași perioadă a anului anterior). Banca Centrală vorbește în raport despre motivele din spatele creșterii prețurilor și evoluția lor în următoarea perioadă.

Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut în România în cursul anului 2021 (+7,5 la sută în termeni anuali), menținându-se însă la cel mai redus nivel din regiune, dar și sub media Uniunii Europene (10%).

Accelerarea activității din piața rezidențială a fost determinată atât de factori de cerere, cât și de cei de ofertă. În ceea ce privește cererea, creșterea fenomenului de telemuncă, nivelul redus al dobânzilor la credite, evoluția robustă a veniturilor populației, dar și așteptările privind creșterea în perioada următoare a prețurilor rezidențiale au susținut deciziile populației de cumpărare a unei locuințe în cursul anului 2021.